Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Γ.ΡΙΤΣΟΣ, Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ


Πρόκειται για ένα ποίημα στο οποίο κυριαρχούν υπερρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία . Αν θεωρηθεί ένα ποίημα αποκαρδίωσης , τότε το βασικό του θέμα είναι η παραίτηση , η οποία εκφράζεται με την κατάργηση των θελήσεων , την απραξία και την άρνηση της ζωής μέχρι το θάνατο.


Ο Νέος του ποιήματος δεν είναι ένα βουβό πρόσωπο αλλά αποτελεί τον καταλύτη του ποιήματος καθώς υποκινεί την εξομολόγηση της λυρικής  ηρωίδας.


Η γυναίκα με τα μαύρα είναι η φωνή της περιφρονημένης ζωής  αλλά και μία προικισμένη ύπαρξη , ικανή να βιώσει έντονα συναισθήματα. Κάνει έναν απολογισμό ζωής που ήταν γεμάτη δυστυχίες. Η επαναλαμβανόμενη ικεσία προς το Νέο υποδηλώνει την ανάγκη να αγκιστρωθεί στη ζωή. Ωστόσο στο τέλος επέρχεται η αναγνώριση του προσωπικού της αδιεξόδου αλλά και η παραδοχή ότι η συμπόρευση με το Νέο είναι αδύνατη. Άλλωστε η παρουσία του Νέου είναι βουβή , γεγονός που καταδεικνύει το αδιέξοδο , μια και ο μονόλογος δεν γίνεται διάλογος.


ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ


  1. Ο σύντομος πρόλογος σε πεζό . Ένας ανώνυμος αφηγητής δίνει πληροφορίες για το χρόνο , το χώρο και τα πρόσωπα καθώς και σημαντικές λεπτομέρειες.
  2. Ο ποιητικός μονόλογος της γυναίκας με τα μαύρα μπροστά στο σιωπηλό Νέο.
  3. Ο εκτενής επίλογος στον οποίο ο αφηγητής – παρατηρητής δίνει τις προεκτάσεις του ποιητικού μονολόγου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: