Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Σχέδιο "Αθηνά":Λύση ή Καταδίκη

Το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» έχει ταράξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κοινωνία τόσο από άποψη οικονομική όσο και από άποψη πολιτική, κοινωνική και ηθική. Η ιστορία, όμως, του σχεδίου Αθηνά δεν ξεκίνησε τώρα. Ξεκίνησε εδώ και περίπου 30 χρόνια, όταν οι βουλευτές της επαρχίας ασκούσαν πίεση στις ελληνικές κυβερνήσεις για την ίδρυση ΑΕΙ και ΤΕΙ στις περιφέρειές τους αφού τα ζητούσε ο τοπικός πληθυσμός τόσο για την άνοδο της τοπικής οικονομίας όσο και για τις θέσεις εργασίας και το κύρος των τόπων αυτών.
Οι βουλευτές δεν μπορούσαν να χαλάσουν το χατίρι των πελατών-ψηφοφόρων τους αλλά και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν με τη σειρά τους να δυσαρεστήσουν  τους βουλευτές που αποτελούσαν τον κοινοβουλευτικό τους στρατό. Έτσι οι ελληνικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια του γενικότερου λαϊκισμού, ίδρυσαν ΤΕΙ (κυρίως) αλλά και ΑΕΙ σχεδόν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και στην πλειοψηφία των πόλεων (ακόμα και το Καρπενήσι είχε τμήμα Δασοκομίας!!!!).
Και εδώ γεννάται ένα ερώτημα: Μα θα αποκατασταθούν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών;
Φυσικά και όχι. Πολλές από τις σχολές αυτές συντελούσαν στην παραγωγή ανέργων όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά στο βωμό του λαϊκισμού και της μεγαλομανίας του παρόντος ο πολιτικός κόσμος θυσίαζε στην κυριολεξία το μέλλον της νεολαίας.
Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στη νεολαία αλλά και στην ίδια την οικονομία του κράτους. Σχολές λειτουργούσαν με περισσότερους καθηγητές απ’ότι σπουδαστές!!!!
Και το κράτος; Κοιμόταν ήσυχο. Είχε τους βουλευτές αγαπημένους με κυβέρνηση και ψηφοφόρους. Ζήτω ο λαϊκισμός!!!!!
Όμως όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Έτσι και η Πανεπιστημιούπολη Ελλάδα βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το 2010 η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ.
Έτσι, σήμερα, το 2013 ύστερα από 30 χρόνια καθυστέρησης έρχεται στην επικαιρότητα το σχέδιο Αθηνά που επιχειρεί να μειώσει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας συγχωνεύοντάς τα.Και ξεσπούν οι αντιδράσεις. Άδικα;; Όχι βέβαια.
Πολλά παιδιά μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις ξεκίνησαν τη φοιτητική τους ζωή και έκαναν ένα ξεκίνημα. Τι φταίνε να ξαναμετακινηθούν;  Το σχέδιο Αθηνά αν και σωστό ως γενικότερη σύλληψη δεν είναι αλάνθαστο. Έχει αρκετά λάθη λόφω της βιασύνης κάτω από την οποία καταρτίστηκε.
Εδώ θα έπρεπε να γίνει ένας διαχωρισμός. Για λόγους ηθικούς το σχέδιο να εφαρμοστεί από αυτή τη χρονιά και να μην επηρεάσει όσους ήδη σπουδάζουν.
Σωστό για μια χώρα με αυτόνομη πολιτική. Όμως η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Η οικονομική μας πολιτική χαράζεται από ξένα κέντρα που αγνοούν και αδιαφορούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις των διαφόρων νομοσχεδίων. Έτσι η Ελλάδα και η κοινωνία της βρέθηκε εγκλωβισμένη και θύμα της προηγούμενης λαϊκιστικής της πολιτικής.
Και το χειρότερο; Τα σπασμένα θα πληρώσει η νεολαία της χώρας,το μέλλον της …

Δεν υπάρχουν σχόλια: