Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ελευθερία λόγου και ρατσισμός...Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες η ΕΟΕ απαγόρεψε τη συμμετοχή της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο λόγος; Είχε αναρτήσει στο Twitter ένα «ανέκδοτο» (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) με έντονα ρατσιστικό περιεχόμενο απέναντι στους έγχρωμους. Ωστόσο η απόφαση για τον αποκλεισμό της  πάρθηκε μονομερώς χωρίς να ασκήσει η Παπαχρήστου το κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης όπως προβλέπει η διοικητική νομοθεσία. Δηλαδή η απόφαση για τον αποκλεισμό της ήταν παράνομη με βάση το νόμο!
Ο κόσμος που παρακολούθησε την κατάσταση χωρίστηκε σε δυο κατηγορίες. Σε αυτούς που την υποστήριζαν λέγοντας πως ήταν απλά μια ατυχής ανάρτηση και σε όσους έλεγαν πως είναι ρατσίστρια και δεν πρέπει να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Κρατείστε εδώ το χαρακτηρισμό «ρατσιστής».
Πριν λίγες μέρες συνελήφθη ένας 27χρονος για εξύβριση. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος για να ετοιμάσει την απολογία του. Ο ίδιος δικαιολογείται λέγοντας πως έκανε σάτιρα.
Για τι είδους σάτυρα μιλάμε; Ο νεαρός είχε φτιάξει λογαριασμό στο φέισμπουκ όπου διακωμωδούσε το γέροντα Παϊσιο και τα λεγόμενά του καθώς και τον Ιησού Χριστό και την Παναγία. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος διχάστηκε. Άλλοι έλεγαν ότι είναι προσβολή για την Ορθοδοξία και άλλοι υποστήριζαν την ελευθερία έκφρασης.
Και εδώ έχω να θέσω στους δεύτερους ένα ερώτημα: Αυτοί που στη δεύτερη περίπτωση μιλούσαν για ελευθερία έκφρασης, στην πρώτη επικροτούσαν την απόφαση της ΕΟΕ και καταδίκαζαν την Παπαχρήστου ως ρατσίστρια. Αντίθετα ΔΕΝ θεωρούν τον 27χρονο ρατσιστή.
Δεν τον θεωρούν ρατσιστή παρόλο που προσέβαλε συνειδητά(κι όχι με μια μόνο ανάρτηση) 300 εκατομμύρια ορθοδόξους χριστιανούς. Δεν τον θεωρούν ρατσιστή παρόλο που προσέβαλε τη μεγαλύτερη θρησκεία παγκοσμίως αφού οι πιστοί της βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους. Δεν τον θεωρούν ρατσιστή παρόλο που προσέβαλε τα Ιερά και τα Όσια του ελληνικού λαού που έχυσε ΑΙΜΑ για να τα υπερασπιστεί.
Δηάδή ρατσιστής είναι όποιος προσβάλλει μόνο τα φυλετικά χαρακτηριστικά;;; Μέγα λάθος! Ρατσιστής είναι όποιος προσβάλλει το συνάνθρωπό του είτε λόγω χρώματος, είτε λόγω πίστης, είτε λόγω οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού του.
Κι αν θέλουν κάποιοι να λέγονται αντιρατσιστές, ας μάθουν πως η συγκεκριμένη θρησκεία (την προσβολή της οποίας υποστηρίζουν έμμεσα) μιλάει για ισότητα, μιλάει για αγάπη και μιλάει για προσφορά στον πλησίον... Και δεν είναι λιγοτερο ρατσιστής αυτός που καταστρέφει μια εκκλησία, ένα τζαμί ή μια συναγωγή. Ας το καταλάβουμε επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: